Struktura cryo-EM kompleksu GroEL-GroTAC pomaga odkryć mechanizm nowej metody degradacji białek bakteryjnych

06 07 2025
Kategoria: Aktualności naukowe, Research highlights, Strona główna
Nowe, uniwersalne narzędzia do ukierunkowanej degradacji białek w bakteriach mogą pomóc przyspieszyć badania funkcji białek i badania przeciwdrobnoustrojowe. Zespół naukowców z Uniwersytetu Warszawskiego pod kierownictwem Marii Górnej z Wydziału Chemii opisał nową metodę degradacji białek bakteryjnych przy użyciu kodowanych plazmidowo peptydów degraderowych, które dostarczają białka docelowe do degradacji przez wysoce konserwatywną proteazę ClpXP. Naukowcy zademonstrowali sposób działania degraderów na trudnym, istotnym celu, GroEL. Badania na bakteriach zostały uzupełnione badaniami strukturalnymi i wiązaniami in vitro. Wykazały one, że ekspresja peptydów degradujących powodowała zależne od temperatury zahamowanie wzrostu i zubożenie poziomów GroEL w czasie. Obniżeniu poziomu GroEL towarzyszyły dramatyczne zmiany w proteomie. Przedstawiona metoda oferuje nowe alternatywne podejście do regulacji poziomu białek w bakteriach bez modyfikacji genomu lub fuzji znaczników. Nasze badania pokazują, że ClpXP jest atrakcyjną proteazą do przyszłego wykorzystania w degradacji białek ukierunkowanej na bakterie. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie EMBO reports.
Kompleks GroEL z chemicznie zsyntetyzowanym peptydem GroTAC3 został zobrazowany za pomocą mikroskopu elektronowego Glacios pracującego przy napięciu 200 kV i wyposażonego w kamerę Falcon 3EC w Laboratorium Specjalistycznym Kriomikroskopii i Dyfrakcji Elektronowej Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego przy współpracy z Tomaszem Góralem.
Więcej: Izert-Nowakowska, Matylda Ann, Klimecka, Maria Magdalena, Antosiewicz, Anna, Wróblewski, Karol, Kowalski, Jakub Józef, Bandyra, Katarzyna Justyna, Górak, Tomasz, Kmiecik, Sebastian, Serwa, Remigiusz Adam and Górna, Maria Wiktoria, “Targeted protein degradation in Escherichia coli using CLIPPERs”, EMBO reports. https://doi.org/10.1038/s44319-025-00510-9